Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Sevil Acar’ın Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erinç Yeldan ile beraber hazırladığı “Dual Bir Ekonomide Sürdürülebilir Büyüme ve İklim Değişikliği ile Mücadele” başlığını taşıyon TÜBİTAK projesi, bir yandan reel milli gelirin artmasını, bir yandan da ülke genelindeki işsizliğin ve kayıt dışı istihdamın azalmasını sağlayacak iklim politikası paketi önerisini içeriyor. Proje, fakir bölgelerde yenilenebilir enerji yatırımlarının artması sonucu bu bölgelerin gelir ve istihdamının, varlıklı bölgelerinkinden çok daha fazla artacağına yönelik bir senaryo çiziyor.
ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ebru Voyvoda’nın da katıldığı Macroeconomics of Climate Change in a Dualistic Economy: A Regional General Equilibrium Analysis (Dual Bir Ekonomide İklim Değişikliğinin Makroekonomisi: Bölgesel bir Genel Denge Analizi)” başlığı ile kitap haline getirilen çalışmada, aktif bir iklim politikasının uygulanması durumunda 2040’ta karbondioksit salımının yüzde 19 oranında daha az olacağı, toplam elektrik üretiminin yüzde 55’inin ise güneş ve rüzgâr enerjisinden sağlanacağı da ortaya çıkan bulgulardan birisi konumunda.
Türkiye’nin fosil yakıtlara yönelik olarak yüklü miktarda teşvik verdiğine işaret eden Doç. Dr. Sevil Acar, hesaplanabilen kömür teşvikinin durdurulması durumunda bütçenin ne şekilde etkileneceğini incelediklerini ifade etti. Acar, vergi indirimlerinin, vergi muafiyetlerinin, indirimli faiz desteğinin, satın alım garantilerinin, fiyat garantilerinin, çevre yükümlülüklerinden muafiyetlerin olmasa bile kömür teşvikinden vazgeçildiğinde, milli gelirin binde 2’sine tekabül eden bir teşvik miktarının devlet bütçesinde kalabileceğini söyledi.