Ege’den Kasım’da 1 milyar 135 milyon dolarlık ihracat

0 36

Ege Bölgesi’nden 2019 yılının Ocak – Kasım döneminde yapılan ihracat 20 milyar 641 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde Ege İhracatçıları Birlikleri’nin (EİB) ihracatı 12 milyar 186 milyon dolar oldu. EİB’nin son 1 yıllık dönemdeki ihracatı ise 13 milyar 219 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EİB çatısı altında bulunan 12 ihracatçı birliğinden 5’i kasım ayında ihracatını artırdı, 7’si 2018 yılı Kasım ayındaki ihracat rakamlarını yakalayamadı.

Kasım ayında EİB’nin kayda aldığı ihracatta sanayi ürünleri 573 milyon dolarlık tutarla büyük dilimi temsil etti. Tarım sektörleri ise 474 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı. Madencilik sektörünün ihracatı da 88 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği kasım ayında yüzde 4’lük artışla 116 milyon dolarlık ihracatla Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki 12 ihracatçı birliği arasında ihracat şampiyonu oldu. EHKİB’in yıllık ihracatı ise; 1 milyar 319 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 107 milyon dolarlık ihracat tutarıyla zirve ortağı haline gelirken aylık bazda 53 yıllık tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. Yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatı 11 aylık süreçte de 800 milyon dolara yükseldi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği 97 milyon dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 96 milyon dolarlık ihracatı hanesine yazdırdı.

Ege Maden İhracatçıları Birliği 88 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 77 milyon dolarlık döviz geliri elde etti. Ege Tütün İhracatçıları Birliği de 71,5 milyon dolarlık ihracata imza attı.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 60 milyon dolar ihracat yaptı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Kasım ayında yüzde 7’lik artışla 41 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi başardı.

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği yüzde 8’lik artışla 25 milyon dolar ihracatı hanesine yazdırırken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 16,6 milyon dolar, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 10,7 milyon dolar dövizi ülkemize kazandırdılar.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.